Varaždinski plac

Na varaždinskom placu u subotu, 4. svibnja, održana je svečana dodjela certifikata “Proizvodi hrvatskog seljaka” u sklopu projekta Udruge hrvatskih tržnica nazvanog “Certificirana seljačka tržnica”. Projekt je ostvaren u suradnji s Udrugom hrvatskih tržnica i Varaždinskom županijom. Gradska tržnica Varaždin ističe se kao vodeća u Hrvatskoj po broju certificiranih proizvođača, a ove godine njih 56 dobilo je certifikat. Njih dvadesetak certifikate je primilo iz ruku zamjenika gradonačelnika Miroslava Markovića, predsjednika Gradskog vijeća Lovre Lukavečkog, tajnika Udruge hrvatskih tržnica Miljenka Ernoića, te direktorice Gradske tržnice Željke Vincek Strugar.

Certificirani su: ANTOLIĆ VJEKOSLAVA, BEK DENIS, BEKRIĆ EMSAD, BOCKO VLADIMIR, BOGADI IVAN,BOROVEC KREŠIMIR, BOŽIĆ ZDRAVKO, BREZOVEC MILEVA, BRGLES IVANKA, CAFUK MARIJA, CAFUK VID, HIŽAK VESNA, HLEB DRAGO, MA-ROKO, HORVAT IVAN, HORVAT MARKO, HORVAT ŠTEFA, HUDIKA BOŽIDAR, IVANČEK VIŠNJA, KEREŠA MARIN, KOREN BOŽIDAR, KOŠIĆ DRAŽENKA, KOŠIĆ MARIO, KOŠIĆ VJEKOSLAV, KOTIŠČAK DANIJEL, KRANJČEC VERA,KRANJEC NEVENKA, LESKOVAR MARKO, LONČAR ZRINKA, LJUBEK EDUARD,MAKAJ DOMAGOJ, MALIĆ BRANKO, MAŠIĆ LJILJANA, MEDVED IVICA, MEĐIMUREC DRAŽENKA, MELJNJAK DARIO, NAMJESNIK MLADEN, NOVAK JOSIP, PAVLOVIĆ SANJA, PLANTIĆ ĐURĐICA, POCEDULIĆ MARIJA, POSAVEC MARJANA, PREMEC ANKA, ROG BOŽIDAR, ŠEGOVIĆ NADA, ŠIMAK BRANKO, ŠIPEK DARKO, ŠIPEK MARIJA, ŠKREB STJEPAN, TKALEC NIKOLA, TOMAŠIĆ MARIJA, VRUČINA ĐURĐICA, VUKOVIĆ NIKOLA, ZAGOREC FRANJO, ZAGOREC KATICA, ZAGOREC MARIO

Zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković čestitao je poljoprivrednicima, kao i svima koji rade na ovom projektu te, uz ostalo, rekao: ‘Drago mi je da će gotovo 60 OPG-ova danas dobiti certifikat koji su kao pečat kvalitete domaćim proizvodima na Varaždinskom placu.  Mladi ljudi koji se bave poljoprivredom sigurno znaju kako je teško zaraditi svaki cent na polju na kojem rade. Marković se osvrnuo i na cijene na tržnici te istaknuo: Domaća se proizvodnja suočava  s izazovima visokih troškova proizvodnje koji nerijetko rezultiraju višim cijenama proizvoda na tržnici u usporedbi s onima koji dolaze iz masovne proizvodnje, često uvoznog porijekla. S obzirom na povećanje cijena u svim sektorima, Grad Varaždin izravnim prodavačima domaćih poljoprivrednih proizvoda s područja grada, koji prodaju na Gradskoj tržnici, svake godine subvencionira mjesečne troškove zakupa prodajnog mjesta. Postoji i niz drugih mjera kroz koje Grad Varaždin potiče ruralni razvoj na području grada, poput subvencija na nove plastenike i staklenike te subvencija za nabavku nove opreme za preradu i pakiranje proizvoda tako da u konačnici OPG-ovi postaju sve konkurentniji cijenom u odnosu na slične proizvode upitnog porijekla i kvalitete.’ Marković je ujedno obećao kako će se na svojoj budućoj poziciji saborskog zastupnika dodatno zalagati za poboljšanje položaja hrvatskih poljoprivrednika.

Direktorica Gradske tržnice, Željka Vincek Strugar, istaknula  je  kako Varaždinski plac već devetnaest godina provodi projekt udruge Hrvatskih tržnica te s ponosom nosi status certificirane seljačke tržnice. ‘Cilj projekta je zaštita malih proizvođača te poticanje potrošača na kupnju domaćih proizvoda izravno od proizvođača. Svježi i domaći proizvodi srž su naše ponude, a broj certificiranih prodavača dokaz je predanosti naših OPG-ova kvaliteti i izvrsnosti. Ponosni smo što smo prepoznati kao jedna od vodećih tržnica u Hrvatskoj po broju certificiranih prodavača što potvrđuje našu posvećenost održavanju visokih standarda. Kupujući na varaždinskoj tržnici, građani ne samo da uživaju u vrhunskoj kvaliteti već aktivno doprinose razvoju malih obiteljskih gospodarstava i jačanju lokalne poljoprivrede.

Događaju je prisustvovao i tajnik Udruge hrvatskih tržnica Miljenko Ernoić koji je čestitao svim poljoprivrednicima, kao i djelatnicima koji rade na provođenju projekta od samog početka 2006. godine te istaknuo kako je varaždinska Gradska tržnica među vodećima u Hrvatskoj po broju certificiranih proizvođača i kontinuitetu provođenja ovog projekta.

Iz varaždinske Gradske tržnice najavljuju idući veliki događaj, Varaždinski sejem, na kojem će se predstaviti četrdesetak OPG-ova sa domaćim proizvodima. Sajam će se održati u subotu, 18. svibnja, uz glazbeni nastup tamburaškog sastava Sedef i KUD-a Željezničar te raznolike i zabavne aktivnosti za najmlađe posjetitelje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Skip to content