Varaždinski plac

Na našemu placu ćete u dvije ribarnice svakodnevno pronaći veliki izbor svježe ribe, pa ipak, ona nije na tanjurima ljudi s kontinenta onoliko često koliko je dovoljno. Neki od nas ribu jedu samo dok poste, dok se drugi odvaže pripremiti ju nekoliko puta mjesečno.

Navike kuhanja najčešće nasljeđujemo od naših mama i baka, a one baš i nisu pripremale kozice ili pak rižota s morskim plodovima. No, tradicija je tu da ju nadograđujemo, a nova iskustva da ih prigrlimo. Iz ribarnice Bepo predlažu vam nekoliko jednostavnih jela od ribe i morskih plodova s kojima nećete pogriješiti.

Zato, pregaču oko struka i – krenimo!

RIŽOTO OD DOMAĆIH KOZICA

Sastojci:

  • domaće kozice: 0,5 kg
  • kapula: 1 – 2 komada
  • riža: 4 manje šalice
  • maslinovo ulje: 1 dcl
  • sol, papar, vegeta, peršin

Kapulu usitniti i podinstati na maslinovom ulju. Dodati kozice sa začinima (sol, papar, vegeta) i dinstati 10 do 15 minuta. Rižu oprati i podinstati je na maslinovom ulju 2 – 3 minute. Uliti vodu da pokrije rižu. Pustiti da prokuha 2 – 3 minute. Isključiti plin i pustiti rižu da se poklopljena dokuha u toploj vodi. Kad je riža gotova umiješa se u kozice i podinsta još nekoliko minuta dok se riža ne sljubi s kozicama. Dodati kockicu maslaca za kremoznost.

Dobar tek!

MORSKI RAŽNJIĆI

Sastojci:

  • Lignje: 20 dkg
  • Kozice: 20 dkg
  • Sipice: 20 dkg
  • Maslinovo ulje, peršin, papar, sol, sok jednog limuna – pomiješati i napraviti marinadu

Pažljivo oprati i očistiti lignje, sipe i kozice. Očišćene sastojke nanizati na štapiće (ražnjiće), složiti u posudu, naprskati marinadom i ostaviti 30 minuta da se mariniraju. Peći ih na žaru, u pećnici ili popržiti na ulju. Kad su pečeni, vratiti ih nazad u marinadu.

Dobar tek!

RIŽOTO OD SIPE

Sastojci:

  • sipa: ½ kom
  • kapula: veće 1 – 2 kom
  • riža: 4 male šalice
  • maslinovo ulje: 1 dcl
  • sol, papar, vegeta

Kapulu izdinstati na maslinovu ulju. Sipu očistiti, oprati, narezati na komadiće i podinstati na kapuli. Rižu skuhati kao kod kozica. Kad je gotovo, pomiješati da se svi sastojci sljube. Dodati kockicu maslaca i posuti peršinom.

Dobar tek!

PEČENI OSLIĆI S KAPULOM I SOKOM OD LIMUNA

Sastojci:

  • oslić: 1 kg
  • kapule: veće, 3 – 4 komada
  • maslinovo ulje: 0,5 dcl
  • sok od jednog limuna
  • sol, papar, peršin

Osliće očistiti i bez glave ih složiti na ploške od kapule, posoliti, popapriti i preliti maslinovim uljem i limunovim sokom. Staviti peći u pećnicu na 200ËšC. Koliko je oslić težak, toliko se minuta peče na temperaturi 200ËšC (npr. oslić od 20 dkg peče se 20 minuta – pet oslića po 20 dkg koji zajedno teže 1 kg peku se 20 min.)

Prilog: očišćeni, skuhani i zapečeni krumpir, blitva s krumpirom ili bilo koja salata.

Dobar tek!

BRUDET NA MORNARSKI (KORNATSKI)

Sastojci:

  • miješana riba – kokot, pauk, arbun, grdobina: 1 kg
  • maslinovo ulje: 1 dcl
  • sol, papar, vegeta i crvena slatka paprika
  • krumpir – narezan na ploške

Kapulu isjeckamo i stavimo u zdjelu. Dodamo maslinovo ulje, krumpir narezan na ploške i ribu (ako je veća, narežemo ju na 2-3 dijela), posolimo, popaprimo, dodamo malo vegete i žličicu paprike za boju. Ulijemo vodu tako da prekriva ribu u cijelosti, ali ne previše. Otprilike jedan prst vode treba biti poviše ribe. Kuhati na jačoj vatri dok voda ne iskuha na pola i dok riba i krumpir ne budu kuhani. Kad je gotovo, ostavi se pet minuta da se brudet odmori prije posluživanja.

Dobar tek!

MARINADA ZA PLAVU RIBU

Sastojci:

  • voda: ½ l
  • maslinovo ulje: 3 dcl
  • luk (kapula): 10 dkg
  • ocat bijeli: 4 dcl
  • lovor
  • češnjak
  • korica jednog limuna
  • 10 zrna papra
  • šećer : 1 žličica
  • sol
  • ružmarin

Marinada je namijenjena za morsku ribu – tunu, skušu, lokardu i srdelu. Riba može biti pečena i pržena (najčešće ostaci ili kad je višak ribe).

Priprema: Luk i češnjak se poprže na ulju u kojem se pržila riba, ulije se voda, ocat i svi drugi dodaci, te se dobro prokuhaju. Kad se ohladi prelije se riba koju smo prije toga složili u odgovarajuću posudu i stavi se sve na hladno.

Dobar tek!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Skip to content