Na našemu placu ćete u dvije ribarnice svakodnevno pronaći veliki izbor svježe ribe, pa ipak, ona nije na tanjurima ljudi s kontinenta onoliko često koliko je dovoljno. Neki od nas ribu jedu samo dok poste, dok se drugi odvaže pripremiti ju nekoliko puta mjesečno.
Navike kuhanja najčešće nasljeđujemo od naših mama i baka, a one baš i nisu pripremale kozice ili pak rižota s morskim plodovima. No, tradicija je tu da ju nadograđujemo, a nova iskustva da ih prigrlimo. Iz ribarnice Bepo predlažu vam nekoliko jednostavnih jela od ribe i morskih plodova s kojima nećete pogriješiti.
Zato, pregaču oko struka i – krenimo!
RIŽOTO OD DOMAĆIH KOZICA
Sastojci:
- domaće kozice: 0,5 kg
- kapula: 1 – 2 komada
- riža: 4 manje šalice
- maslinovo ulje: 1 dcl
- sol, papar, vegeta, peršin
Kapulu usitniti i podinstati na maslinovom ulju. Dodati kozice sa začinima (sol, papar, vegeta) i dinstati 10 do 15 minuta. Rižu oprati i podinstati je na maslinovom ulju 2 – 3 minute. Uliti vodu da pokrije rižu. Pustiti da prokuha 2 – 3 minute. Isključiti plin i pustiti rižu da se poklopljena dokuha u toploj vodi. Kad je riža gotova umiješa se u kozice i podinsta još nekoliko minuta dok se riža ne sljubi s kozicama. Dodati kockicu maslaca za kremoznost.
Dobar tek!
MORSKI RAŽNJIĆI
Sastojci:
- Lignje: 20 dkg
- Kozice: 20 dkg
- Sipice: 20 dkg
- Maslinovo ulje, peršin, papar, sol, sok jednog limuna – pomiješati i napraviti marinadu
Pažljivo oprati i očistiti lignje, sipe i kozice. Očišćene sastojke nanizati na štapiće (ražnjiće), složiti u posudu, naprskati marinadom i ostaviti 30 minuta da se mariniraju. Peći ih na žaru, u pećnici ili popržiti na ulju. Kad su pečeni, vratiti ih nazad u marinadu.
Dobar tek!
RIŽOTO OD SIPE
Sastojci:
- sipa: ½ kom
- kapula: veće 1 – 2 kom
- riža: 4 male šalice
- maslinovo ulje: 1 dcl
- sol, papar, vegeta
Kapulu izdinstati na maslinovu ulju. Sipu očistiti, oprati, narezati na komadiće i podinstati na kapuli. Rižu skuhati kao kod kozica. Kad je gotovo, pomiješati da se svi sastojci sljube. Dodati kockicu maslaca i posuti peršinom.
Dobar tek!
PEČENI OSLIĆI S KAPULOM I SOKOM OD LIMUNA
Sastojci:
- oslić: 1 kg
- kapule: veće, 3 – 4 komada
- maslinovo ulje: 0,5 dcl
- sok od jednog limuna
- sol, papar, peršin
Osliće očistiti i bez glave ih složiti na ploške od kapule, posoliti, popapriti i preliti maslinovim uljem i limunovim sokom. Staviti peći u pećnicu na 200ËšC. Koliko je oslić težak, toliko se minuta peče na temperaturi 200ËšC (npr. oslić od 20 dkg peče se 20 minuta – pet oslića po 20 dkg koji zajedno teže 1 kg peku se 20 min.)
Prilog: očišćeni, skuhani i zapečeni krumpir, blitva s krumpirom ili bilo koja salata.
Dobar tek!
BRUDET NA MORNARSKI (KORNATSKI)
Sastojci:
- miješana riba – kokot, pauk, arbun, grdobina: 1 kg
- maslinovo ulje: 1 dcl
- sol, papar, vegeta i crvena slatka paprika
- krumpir – narezan na ploške
Kapulu isjeckamo i stavimo u zdjelu. Dodamo maslinovo ulje, krumpir narezan na ploške i ribu (ako je veća, narežemo ju na 2-3 dijela), posolimo, popaprimo, dodamo malo vegete i žličicu paprike za boju. Ulijemo vodu tako da prekriva ribu u cijelosti, ali ne previše. Otprilike jedan prst vode treba biti poviše ribe. Kuhati na jačoj vatri dok voda ne iskuha na pola i dok riba i krumpir ne budu kuhani. Kad je gotovo, ostavi se pet minuta da se brudet odmori prije posluživanja.
Dobar tek!
MARINADA ZA PLAVU RIBU
Sastojci:
- voda: ½ l
- maslinovo ulje: 3 dcl
- luk (kapula): 10 dkg
- ocat bijeli: 4 dcl
- lovor
- češnjak
- korica jednog limuna
- 10 zrna papra
- šećer : 1 žličica
- sol
- ružmarin
Marinada je namijenjena za morsku ribu – tunu, skušu, lokardu i srdelu. Riba može biti pečena i pržena (najčešće ostaci ili kad je višak ribe).
Priprema: Luk i češnjak se poprže na ulju u kojem se pržila riba, ulije se voda, ocat i svi drugi dodaci, te se dobro prokuhaju. Kad se ohladi prelije se riba koju smo prije toga složili u odgovarajuću posudu i stavi se sve na hladno.
Dobar tek!