Skip to content
Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Varaždinski plac

Pripremiti ribu? Ništa nije lakše! Provjerite kako to rade oni koji ju i donose na Vaš stol

Na našemu placu ćete u dvije ribarnice svakodnevno pronaći veliki izbor svježe ribe, pa ipak, ona nije na tanjurima ljudi s kontinenta onoliko često koliko je dovoljno. Neki od nas ribu jedu samo dok poste, dok se drugi odvaže pripremiti ju nekoliko puta mjesečno.

Na našemu placu ćete u dvije ribarnice svakodnevno pronaći veliki izbor svježe ribe, pa ipak, ona nije na tanjurima ljudi s kontinenta onoliko često koliko je dovoljno. Neki od nas ribu jedu samo dok poste, dok se drugi odvaže pripremiti ju nekoliko puta mjesečno.

Navike kuhanja najčešće nasljeđujemo od naših mama i baka, a one baš i nisu pripremale kozice ili pak rižota s morskim plodovima. No, tradicija je tu da ju nadograđujemo, a nova iskustva da ih prigrlimo. Iz ribarnice Bepo predlažu vam nekoliko jednostavnih jela od ribe i morskih plodova s kojima nećete pogriješiti.

Zato, pregaču oko struka i – krenimo!

RIŽOTO OD DOMAĆIH KOZICA

Sastojci:

  • domaće kozice: 0,5 kg
  • kapula: 1 – 2 komada
  • riža: 4 manje šalice
  • maslinovo ulje: 1 dcl
  • sol, papar, vegeta, peršin

Kapulu usitniti i podinstati na maslinovom ulju. Dodati kozice sa začinima (sol, papar, vegeta) i dinstati 10 do 15 minuta. Rižu oprati i podinstati je na maslinovom ulju 2 – 3 minute. Uliti vodu da pokrije rižu. Pustiti da prokuha 2 – 3 minute. Isključiti plin i pustiti rižu da se poklopljena dokuha u toploj vodi. Kad je riža gotova umiješa se u kozice i podinsta još nekoliko minuta dok se riža ne sljubi s kozicama. Dodati kockicu maslaca za kremoznost.

Dobar tek!

MORSKI RAŽNJIĆI

Sastojci:

  • Lignje: 20 dkg
  • Kozice: 20 dkg
  • Sipice: 20 dkg
  • Maslinovo ulje, peršin, papar, sol, sok jednog limuna – pomiješati i napraviti marinadu

Pažljivo oprati i očistiti lignje, sipe i kozice. Očišćene sastojke nanizati na štapiće (ražnjiće), složiti u posudu, naprskati marinadom i ostaviti 30 minuta da se mariniraju. Peći ih na žaru, u pećnici ili popržiti na ulju. Kad su pečeni, vratiti ih nazad u marinadu.

Dobar tek!

RIŽOTO OD SIPE

Sastojci:

  • sipa: ½ kom
  • kapula: veće 1 – 2 kom
  • riža: 4 male šalice
  • maslinovo ulje: 1 dcl
  • sol, papar, vegeta

Kapulu izdinstati na maslinovu ulju. Sipu očistiti, oprati, narezati na komadiće i podinstati na kapuli. Rižu skuhati kao kod kozica. Kad je gotovo, pomiješati da se svi sastojci sljube. Dodati kockicu maslaca i posuti peršinom.

Dobar tek!

PEČENI OSLIĆI S KAPULOM I SOKOM OD LIMUNA

Sastojci:

  • oslić: 1 kg
  • kapule: veće, 3 – 4 komada
  • maslinovo ulje: 0,5 dcl
  • sok od jednog limuna
  • sol, papar, peršin

Osliće očistiti i bez glave ih složiti na ploške od kapule, posoliti, popapriti i preliti maslinovim uljem i limunovim sokom. Staviti peći u pećnicu na 200ËšC. Koliko je oslić težak, toliko se minuta peče na temperaturi 200ËšC (npr. oslić od 20 dkg peče se 20 minuta – pet oslića po 20 dkg koji zajedno teže 1 kg peku se 20 min.)

Prilog: očišćeni, skuhani i zapečeni krumpir, blitva s krumpirom ili bilo koja salata.

Dobar tek!

BRUDET NA MORNARSKI (KORNATSKI)

Sastojci:

  • miješana riba – kokot, pauk, arbun, grdobina: 1 kg
  • maslinovo ulje: 1 dcl
  • sol, papar, vegeta i crvena slatka paprika
  • krumpir – narezan na ploške

Kapulu isjeckamo i stavimo u zdjelu. Dodamo maslinovo ulje, krumpir narezan na ploške i ribu (ako je veća, narežemo ju na 2-3 dijela), posolimo, popaprimo, dodamo malo vegete i žličicu paprike za boju. Ulijemo vodu tako da prekriva ribu u cijelosti, ali ne previše. Otprilike jedan prst vode treba biti poviše ribe. Kuhati na jačoj vatri dok voda ne iskuha na pola i dok riba i krumpir ne budu kuhani. Kad je gotovo, ostavi se pet minuta da se brudet odmori prije posluživanja.

Dobar tek!

MARINADA ZA PLAVU RIBU

Sastojci:

  • voda: ½ l
  • maslinovo ulje: 3 dcl
  • luk (kapula): 10 dkg
  • ocat bijeli: 4 dcl
  • lovor
  • češnjak
  • korica jednog limuna
  • 10 zrna papra
  • šećer : 1 žličica
  • sol
  • ružmarin

Marinada je namijenjena za morsku ribu – tunu, skušu, lokardu i srdelu. Riba može biti pečena i pržena (najčešće ostaci ili kad je višak ribe).

Priprema: Luk i češnjak se poprže na ulju u kojem se pržila riba, ulije se voda, ocat i svi drugi dodaci, te se dobro prokuhaju. Kad se ohladi prelije se riba koju smo prije toga složili u odgovarajuću posudu i stavi se sve na hladno.

Dobar tek!

Povezano