Varaždinski plac

Zalogajček na placu – subotnji gastro užitak oduševio Varaždince

Varaždinski plac je u subotu ujutro, 6. rujna, bio mjesto pravog kulinarskog užitka i druženja na otvorenom. Događanje Zalogajček na placu donijelo je spoj kreativne kuhinje i dobre glazbe, okupljajući brojne ljubitelje fine hrane.

Varaždinski plac je u subotu ujutro, 6. rujna, bio mjesto pravog kulinarskog užitka i druženja na otvorenom. Događanje Zalogajček na placu donijelo je spoj kreativne kuhinje i dobre glazbe, okupljajući brojne ljubitelje fine hrane.

Događanje je održano u suradnji s Marijom Gregurić, varaždinskom poduzetnicom i kuharicom, koja se ističe kao jedno od najprepoznatiljivih lica na hrvatskoj street food sceni. Posjetitelji su imali priliku uživo pratiti njezinu pripremu jela te kušati rižoto sa svježim špinatom i ramstekom; salatu s bulgurom, svježom paprikom, rajčicom ,krastavcima i sirom škripavcem iz Mliječne hiže s Varaždinskog placa.

Gradonačelnik grada Varaždina, dr. sc. Neven Bosilj, istaknuo je: „U jesensko doba naš plac je posebice pun te nudi pregršt svježih, domaćih proizvoda. Skoro da nema slobodnog mjesta i slobodnog štanda. Ovo je samo početak događanja na placu ove jesenske sezone, koja će kulminirati već iduće subote kada se tradicionalnom proslavom obilježava Dan Varaždinskog placa.“

Direktorica Gradske tržnice Varaždin, Željka Vincek Strugar, dodala je:
„Na Varaždinskom placu uvijek se trudimo ponuditi nešto više od same kupnje, želimo da ljudi ovdje uživaju, druže se i osjete koliko su domaći proizvodi naših OPG-ova posebni. Na Dan Varaždinskog placa, sljedeće subote 13. rujna, organiziramo tradicionalno natjecanje u pripremi kotlovine stoga pozivam sve zainteresirane da se prijave, posjete i uživaju u još jednom subotnjem jutru u srcu Varaždina – na našem placu.“

Za odličnu atmosferu pobrinuli su se DJ Woostos i saksofonist Alen Pavlić, dok su posebni gosti iz lokalne zajednice dodatno obogatili program. OPG Vrata Zagorja predstavio je svoje nagrađivane štruklece, a gospođa Ružica Šafranec Kišur, dvostruka zlatna medaljistica za kvalitetu štruklji i medenjaka, rado je podijelila svoju strast prema domaćoj kuhinji. Poseban doživljaj priredila je i udruga Prigorčica, čiji su članovi pokazali tradicionalnu izradu domaćeg maslaca, a posjetitelji su mogli kušati svježe pripremljeni proizvod.

Ovo događanje potvrdilo je još jednom da je Varaždinski plac mnogo više od mjesta kupnje. On je i prostor druženja, dijeljenja recepata i slavljenja tradicije.

Foto: Siniša Sović – Foto agencija Sjever

Povezano

Skip to content