Varaždinski plac

Varaždin dobio svoj novi jesenski hit! Prvo izdanje Hajdina festa, na Varaždinskom placu, svojim je raznovrsnim programom privuklo i oduševilo mnogobrojne posjetitelje

Ove subote, Gradska tržnica Varaždin bila je domaćin prvog Hajdina festa - snaga zdravlja iz Varaždinskog zrna, jedinstvenog događanja posvećenog promicanju zdrave prehrane i važnosti heljde u svakodnevnoj prehrani.

Ove subote, Gradska tržnica Varaždin bila je domaćin prvog Hajdina festa – snaga zdravlja iz Varaždinskog zrna, jedinstvenog događanja posvećenog promicanju zdrave prehrane i važnosti heljde u svakodnevnoj prehrani. Raznovrsni program događaja obuhvatio je gastronomske, kulturne, edukativne i zdravstvene sadržaje. Posjetitelji su mogli kušati proizvode od heljde, dobiti recepte i savjete za njihovu pripremu, razgovarati s nutricionistima o prednostima ove bezglutenske žitarice te sudjelovati u besplatnim zdravstvenim mjerenjima.

Poseban naglasak stavljen je na tradicijska jela i starinske običaje vezane uz heljdu, koje je predstavila Udruga Hajdina. Županijski savez poljoprivrednih udruga, u suradnji s PPP Cafukom i Gospodarskom školom Varaždin, pripremio je jela od heljde i pokazao kako se ova tradicionalna namirnica može spojiti s modernim načinima pripreme – dokazujući da bezglutenska prehrana može biti i zanimljiva i ukusna.

OPG Pocedulić, čuvari prve autohtone hrvatske sorte heljde Varaždinska heljda, predstavili su svoje bezglutenske proizvode i istaknuli važnost očuvanja te vrijedne kulture. Udruga oboljelih od celijakije Sjeverozapadne Hrvatske educirala je posjetitelje o važnosti pravilne prehrane bez glutena.

Predstavnici Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije organizirali su besplatna mjerenja šećera u krvi, krvnog tlaka i indeksa tjelesne mase. U partnerstvu s Graditeljskom, prirodoslovnom i rudarskom školom Varaždin promicali su zdrave životne navike i pravilnu prehranu te predstavili rad Savjetovališta za rizike povezane s prehranom.

Zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina, Miroslav Marković, naglasio je važnost ovakvih događanja za lokalnu zajednicu: “ Mogli bismo reći — svaki tjedan na placu fest jedan! Danas slavimo heljdu. Grad se zaista trudi, zajedno s Tržnicom, da plac živi, da se ljudi druže, uz to što kupuju domaće proizvode. ”

Na kraju programa, direktorica Gradske tržnice Varaždin, Željka Vincek Strugar, najavila je iduću aktivnost:

Gradska Tržnica već iduće subote, 11. listopada, organizira Varaždinsku špajzu na Korzu s ciljem jačanja vidljivosti manjih proizvođača iz naše lokalne zajednice i promoviranja njihovih domaćih prerađevina. Pozivamo sve posjetitelje da svojim dolaskom podrže domaće proizvode i ljude koji ih s ponosom stvaraju. “

Foto: Siniša Sović – Foto agencija Sjever

Povezano

Varaždinski plac ponovno u znaku zelja, veselja i tradicije

Varaždinski plac ove je subote, 8. studenoga, bio ispunjen mirisima domaće kuhinje, smijehom i dobrom glazbom, zahvaljujući još jednom uspješnom izdanju manifestacije „Bez zelja nema veselja“.
koja je okupila brojne posjetitelje koji su uživali u okusima domaćih jela, bogatom programu i zajedničkom slavlju varaždinskog zelja – autohtonog proizvoda koji s ponosom nosi oznaku izvornosti.

Više

Zdravi zalogaji i edukacija na Varaždinskom placu – održan događaj “Spasi zdravi obrok! Okusi jesen”

U petak, 7. studenoga, na Varaždinskom placu je održan edukativno-gastronomski događaj „Spasi zdravi obrok! Okusi jesen“, koji je okupio brojne građane, roditelje i djecu željne novih znanja o zdravoj prehrani i odgovornom korištenju hrane. Dječji vrtić Varaždin u suradnji s Gradskom tržnicom i Gradom Varaždinom kroz ovaj događaj istaknuli su važnost primjene Healthy Meal Standarda (HMS) u svakodnevnoj prehrani, osobito u obrazovnim i javnim ustanovama, s ciljem stvaranja zdravih i održivih prehrambenih navika.

Više
Skip to content