Ove subote, Gradska tržnica Varaždin bila je domaćin prvog Hajdina festa – snaga zdravlja iz Varaždinskog zrna, jedinstvenog događanja posvećenog promicanju zdrave prehrane i važnosti heljde u svakodnevnoj prehrani. Raznovrsni program događaja obuhvatio je gastronomske, kulturne, edukativne i zdravstvene sadržaje. Posjetitelji su mogli kušati proizvode od heljde, dobiti recepte i savjete za njihovu pripremu, razgovarati s nutricionistima o prednostima ove bezglutenske žitarice te sudjelovati u besplatnim zdravstvenim mjerenjima.
Poseban naglasak stavljen je na tradicijska jela i starinske običaje vezane uz heljdu, koje je predstavila Udruga Hajdina. Županijski savez poljoprivrednih udruga, u suradnji s PPP Cafukom i Gospodarskom školom Varaždin, pripremio je jela od heljde i pokazao kako se ova tradicionalna namirnica može spojiti s modernim načinima pripreme – dokazujući da bezglutenska prehrana može biti i zanimljiva i ukusna.
OPG Pocedulić, čuvari prve autohtone hrvatske sorte heljde Varaždinska heljda, predstavili su svoje bezglutenske proizvode i istaknuli važnost očuvanja te vrijedne kulture. Udruga oboljelih od celijakije Sjeverozapadne Hrvatske educirala je posjetitelje o važnosti pravilne prehrane bez glutena.
Predstavnici Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije organizirali su besplatna mjerenja šećera u krvi, krvnog tlaka i indeksa tjelesne mase. U partnerstvu s Graditeljskom, prirodoslovnom i rudarskom školom Varaždin promicali su zdrave životne navike i pravilnu prehranu te predstavili rad Savjetovališta za rizike povezane s prehranom.
Zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina, Miroslav Marković, naglasio je važnost ovakvih događanja za lokalnu zajednicu: “ Mogli bismo reći — svaki tjedan na placu fest jedan! Danas slavimo heljdu. Grad se zaista trudi, zajedno s Tržnicom, da plac živi, da se ljudi druže, uz to što kupuju domaće proizvode. ”
Na kraju programa, direktorica Gradske tržnice Varaždin, Željka Vincek Strugar, najavila je iduću aktivnost:
„ Gradska Tržnica već iduće subote, 11. listopada, organizira Varaždinsku špajzu na Korzu s ciljem jačanja vidljivosti manjih proizvođača iz naše lokalne zajednice i promoviranja njihovih domaćih prerađevina. Pozivamo sve posjetitelje da svojim dolaskom podrže domaće proizvode i ljude koji ih s ponosom stvaraju. “


















Foto: Siniša Sović – Foto agencija Sjever