Varaždinski plac

Varaždin, Gradska tržnica, 09.12.2023. – Na današnjem proglašenju i dodjeli nagrada najkumicama, tradicionalnom izboru Gradske tržnice, najboljima su proglašene prvoplasirana Antonija Zagorec iz Cargovca, drugoplasirana Anica Kereša iz Kućana Donjeg, te trećeplasirana Renata Magić iz Imbriovca.

Izbor za Najkumicu Gradska tržnica provodi već petnaestu godinu, a glasovalo se tijekom studenog putem kupona u Varaždinskim vijestima i Regionalnom tjedniku te na samoj tržnici. Tijekom izbora prikupljeno je više od 700 glasova.

Način je to na koji Gradska tržnica želi nagraditi prodavačice i prodavače na klupama, te podsjetiti posjetitelje na njihov tradicionalan način prodaje, cjenkanje i sve ostale draži trgovine kakva je danas moguća još samo na placu.

Antonija Zagorec, najkumica 2023., prodaje povrće na placu već više od pedeset godina i kaže da joj je to velika čast i radost. ‘Prodaja na placu je moj način života i uživam u tome. Moja obitelj se generacijama bavi uzgojem zelja i krumpira, ali i drugog povrća kao što su mrkva, grah, salata, grašak. Sve je to domaće i kvalitetno, a to cijene naši kupci koji nam vjerno dolaze. Hvala svima koji su me podržali svojim glasovima i hvala svima koji kupuju naše proizvode.’

Kumice s varaždinskog placa koje su dobile najviše glasova građana primile su danas priznanja od gradonačelnika Nevena Bosilja. On im je čestitao na njihovom uspjehu i rekao: ‘Naš plac okuplja preko 200 proizvođača domaćih proizvoda i biti među tri najbolje nije mala stvar. Hvala vam što nam omogućujete da uživamo u zdravoj i svježoj hrani tijekom cijele godine. Gradonačelnik je također najavio novi projekt na Gradskoj tržnici, izgradnju nadstrešnice između Mliječne hiže i Pravoslavne crkve. ‘To je odgovor na potrebe tržnice i nastojanja da se stvori još bolji prostor za prodaju i kupnju na placu u svim vremenskim uvjetima. Radovi bi trebali biti završeni početkom ožujka sljedeće godine i tada će gotovo cijeli plac biti natkriven.’

Predrag Ciglar, direktor Gradske tržnice, zahvalio je svima koji su glasovali i svim kumicama na placu: ‘Izbor za Najkumicu se održava već 15 godina i to je događaj koji me posebno veseli jer njime želimo iskazati poštovanje svim kumicama na koje smo jako ponosni jer su one duša tržnice. Današnjom dodjelom priznanja zahvaljujemo im jer nas tijekom cijele godine, po suncu, kiši ili snijegu opskrbljuju svježim proizvodima iz svojih vrtova i OPG-ova. Svatko od nas ima neku svoju kumicu kod koje kupuje povrće i ovo je način da im se malim znakom pažnje odužimo što su svakodnevno tu za nas. Čestitam ovogodišnjim pobjednicama, ali i svima koji ulažu trud i osiguravaju nam svježe domaće proizvode.’

Dodjela prizanja najkumicama uveličana je glazbenim programom tamburaškog sastava špancir te se na placu danas moglo zapjevati i zaplesati, a ujedno se diviti i najvećem adventskom vijencu u gradu koji je smješten u gornjem dijelu tržnice i krasi njezin svod.

Iz Gradske tržnice zahvaljuju svim glasačima i posjetiteljima i najavljuju humanitarnu prodaja sarmi koja će se održati 23. prosinca.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Skip to content