Novosti

Varaždinski plac proslavio rođendan uz pjesmu, ples i mirisnu kotlovinu

Kao i svake godine, proslava Dana placa objedinila je dobru hranu i društvo, a središnji događaj bio je tradicionalno natjecanje ekipa u pripremi kotlovine. Kuhalo se nekoliko sati, a mnoštvo građana humanitarno je sudjelovalo u kupnji porcije kotlovine po simboličnoj cijeni. U jakoj konkurenciji od čak dvadeset dvije ekipe, pobjedu je odnijela ekipa Mladi mornari. Drugoplasirani kuhari bili su ekipa Hrašćica 65+, dok su treći bili Beli kipi. Kotlovine je ocjenjivala četveročlana komisija u sastavu Predrag Ciglar, Rene Bakalović, Bojan Bohorč i Eugen Đurđek. Ocjenjivači su se složili da su sve kotlovine vrlo ukusne, konkurencija je bila oštra, no o pobjedi ekipe “Mladi mornari” ipak su bili jednoglasni.


Natjecatelje je obišao i varaždinski gradonačelnik, g. Neven Bosilj. - Prije 473 godine je osnovan varaždinski plac, koji je preteča Gradske tržnice Varaždin. U sklopu ove manifestacije kuha se i humanitarna kotlovina, koju građani mogu kupiti po simboličnim cijenama od tri eura, a sav prihod namijenjen je Zakladi solidarnosti Grada Varaždina, koja pomaže potrebitima i osigurava stipendije. Dakle, ovdje smo danas spojili zabavne i humanitarne sadržaje, a najviše me veseli što ovdje danas ima jako puno građana koji uživaju u ovoj doista prekrasnoj atmosferi - rekao je Bosilj.


Direktor Gradske tržnice Predrag Ciglar izrazio je zadovoljstvo odazivom ekipa i podsjetio na povijest Varaždinskog Placa. "Dan Varaždinskog Placa obilježava se uvijek sredinom rujna, kao spomen na 12. rujna 1550. godine kada je kralj Ferdinand uručio gradu Varaždinu povelju kojom mu je dozvolio organizaciju tjednih sajmova, preteča današnje tržnice", rekao je Ciglar.

Za zabavu su bili zaslužni Dečki z bregov i tamburaški sastav Špancir, a najmlađi posjetitelji varaždinskog placa imali su priliku za besplatno oslikavanje lica.

Varaždinski plac proslavio rođendan uz pjesmu, ples i mirisnu kotlovinu 2023
go-to-the-top