Novosti

10. Festival tikvi, 29.10.2022. | Nagrada za najveću tikvu Silviju Hajduku iz Škarnika kod Varaždinskih toplica

S promjerom većim od 3 metra i težinom od 248 kilograma, nagrada za najveću tikvu na ovogodišnjem Festivalu tikvi otišla je u Škarnik kod Varaždinskih toplica. Izbor najveće tikve bio je posebna atrakcija ovogodišnjeg jubilarnog 10. Festivala tikvi, jer je Gradska tržnica povodom okruglog rođendana odlučila nagraditi vlasnika najveće tikve sa čak 1.000 kuna.


Da je nagrada zaslužena govori u prilog činjenica da je ovakvu tikvu izuzetno zahtjevno uzgojiti, posebno u našem kraju. Dobitnik nagrade Silvio Hajduk već godinama uzgaja tikve, a ove godine po prvi put se odlučio uzgojiti veliku tikvu i koliko je poznato, jedini je uspio uzgojiti ovako veliki primjerak u Varaždinskoj županiji. Sjeme sorte Atlantic Giant nabavio je u Slavoniji, u nadi da će tikva narasti teška bar 100 kilograma. Rezultat je na kraju nadmašio očekivanja, no gigantsku kraljicu jeseni bilo je izuzetno zahtjevno uzgojiti: 'U prvom redu važno je kvalitetno sjeme, a potom i tlo koje mora biti dobro prihranjeno, te puno vode', rekao je Silvio Hajduk.


Gigantska tikva raste od svibnja, a plod se počeo formirati 18. srpnja. Plod je rastao 77 dana, tijekom kojih je potrošeno čak 1.500 l vode. Iz sjemena sorte Atlantic Giant mogu se uzgojiti primjerci teški i do 600 kilograma, pa će se Hajduk iduće godine okušati i u tom izazovu.


Osim atraktivne tikve, na Festivalu tikvi posjetitelji su mogli razgledati foto kutak u čijem su kreiranju sudjelovali zakupnici i zaposlenici Gradske tržnice, a da bi bio posebno atraktivan pobrinuli su se učenici i učitelji II.OŠ, V. OŠ, VII. OŠ i Centra Tomislav Špoljar. S obzirom da su svi radovi jedinstveni i vrlo kreativni, Gradska tržnica nagradit će sve sudionike.


Festival ne bi bio potpun da nije bilo i gastronomskog dijela, pa su se tako na događaju mogli kušati domaći štrukli, savijače, gibanice, zlevanke, sve sa tikvom kao glavnim sastojkom. Za slatke tikvene zalogaje pobrinule su se udruge žena Kelemen, Trnovečko srce i Hajdina. Zapjevalo se (pa i zaplesalo) uz neizostavni tamburaški sastav Špancir, dok je događaj vodio Kristijan Petrović.

go-to-the-top