Novosti

Na 13. Varaždinskom sejmu predstavit će se više od sedamdeset izlagača


Sajam počinje u 8 sati u nedjelju, 22. svibnja, a osim izlagača, na placu će po svom uobičajenom radnom vremenu raditi sve prodavaonice


Katalog izlagača 13. Varaždinskog sejma


Različitim namirnicama iz cijele Hrvatske zajednički su nazivnici domaće, bez aditiva i kemije. Ako tražite stare sorte jabuka, krumpira ili drugog voća i povrća, ovo je jedinstveno mjesto gdje ćete to pronaći. Očekuje vas i šarenilo sezonskog voća. Dominirat će jagode, i to one ludbreške, ali i prve trešnje kao i razni džemovi i sokovi od sezonskih proizvoda. Bit će tu pregršt hrane za vegane, te za one koji žele u svoje jelovnike uvesti više cjelovitih organskih namirnica. Nezaobilazan je i med te drugi pčelinji proizvodi. Na svoje će doći i ljubitelji nešto 'konkretnije' hrane kao što su kuleni, kobasice, čvarci i drugi suhomesnati specijaliteti. Bit će proizvoda od buče, zdrave tjestenine, mliječnih proizvoda, ljekovitog bilja i cvijeća, a posebno veseli ponuda domaćih specijaliteta poput trnovečkih makača, zagorskih štrukli, zlevanki i orehnjača, kao i ponuda za osobe oboljele od celijakije te široka paleta zdravih žitarica i njihovih prerađevina. Na 13. Varaždinskom sajmu izlagačima domaće hrane pridružit će se i proizvođači originalnih suvenira i prirodne kozmetike te drugih proizvoda koje svakako vrijedi pogledati. Osjetit će se i miris mora, jer su na sajam prijavljeni i izlagači iz okolice Šibenika.


PROIZVODI HRVATSKOG SELJAKA | Već sedamnaestu godinu varaždinska Gradska tržnica potvrđuje status certificirane seljačke tržnice


Na varaždinskome placu je u subotu, 7. svibnja upriličena svečana podjela certifikata 'Proizvodi hrvatskog seljaka'. Projekt certificiranja su Gradska tržnica te Udruga hrvatskih tržnica i ove godine provele u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede i Varaždinskom županijom. Provodi se još od 2006. godine, a varaždinska tržnica sudjeluje se od samog početka. Ove godine certificirano je preko šezdeset domaćih proizvođača, a njih dvadesetak certifikate je primilo iz ruku varaždinskog gradonačelnika Nevena Bosilja, tajnika Udruge hrvatskih tržnica Miljenka Ernoića te direktora Gradske tržnice Predraga Ciglara. Gradska tržnica Varaždin na samom je vrhu u Hrvatskoj prema broju certificiranih proizvođača.

Besplatno mjerenje tlaka i razine glukoze u krvi, na placu u srijedu 11. svibnja


 Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin obilježava Tjedan Crvenog križa, te će tim povodom na varaždinskome placu u srijedu, 11.05. biti održana akcija mjerenja tlaka i razine glukoze u krvi.

Akcija će se održati na štandovima kod ugostiteljskog objekta 'Pinklec', od 9.00 do 11.00 sati, a u slučaju lošeg vremena u natkrivenom dijelu tržnice.


|FOOD REVOLUTION VARAŽDIN| - Na varaždinskom placu 30. travnja održan događaj na temu održivosti u gastronomiji


Food revolution je pokret čiji je idejni začetnik Jamie Oliver a osnovna je ideja promocija zdravog načina prehrane u društvu, od obiteljskog stola do obrazovnih institucija i ugostiteljstva.

Varaždin je ponosan domaćin ovog događaja, uz još pet drugih gradova u Hrvatskoj. Food Revolution Day u Varaždinu se organizira već osam godina, pod kapom Hrvatskog akademskog centra primijenjenog nutricionizma, Turističke zajednice Grada Varaždina i Udruge 'Medenjak', a sada se prvi put organizaciji pridružila i Gradska tržnica. Na događaju su se mogli kušati 'održivi' obroci pripremljeni od tzv. ostataka, za što su se pobrinule Karmen Kokot, univ. spec. nutricionizma i učenici iz varaždinske Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole te Dorotea Solomun iz TZ Grada Varaždina. Restoran August događaju se pridružio degustacijom povrtnog ratatouillea od sezonskih namirnica s placa što je još jedan važan segment održivosti u gastronomiji. Jednako je važno skratiti put od vrta (ili placa) do stola, kao što je važno pripremati količine hrane prema stvarnim potrebama ukućana.

Preuzmite besplatnu kuharicu recepata za održiva jela  


Gradska tržnica ne radi 1. svibnja


Svim kupcima, prodavačicama i prodavačima, zakupnicima i poslovnim partnerima želimo sretan Međunarodni praznik rada!


|FOOD REVOLUTION VARAŽDIN| Održivost u gastronomiji tema je događaja koji će se održati u subotu, 30. travnja na varaždinskom placu


Degustacije, besplatna kuharica, edukativne igre za najmlađe, nagradni eko kviz i besplatno mjerenje tlaka i razine šećera u krvi - mnogo je razloga za doći na plac 30. travnja ujutro. Održivost itekako može biti načelo primjenjivo u svakodnevnom životu, a svi koji žele saznati više o toj temi, pozivaju se da 30. travnja prijepodne obavezno navrate na varaždinski plac.

Sudionici događaja Food revolution day pobrinut će se temu predstaviti na kreativan način. Posjetitelje očekuju radionice i degustacija ukusnih jela kojima je zajedničko što ih je moguće pripremiti od tzv. ostataka ili hrane 'zaboravljene' u hladnjaku. To nipošto nije otpad – osim što je hrana koja će biti demonstrirana posjetiteljima izuzetno ukusna, na ovaj način moguće je racionalizirati gospodarenje vlastitim kućanstvom i znatno uštedjeti na kućnom budžetu.


Na varaždinskom placu održana humanitarna prodaja za pomoć izbjeglicama iz Ukrajine


Varaždin, Gradska tržnica 23.04.2022. – Otkako traje agresija na Ukrajinu, mnogo je Varaždinaca spremno pomoglo potrebitima, te se redovito prikuplja hrana, lijekovi i ostale potrepštine kako bi se olakšao život ljudima koji su bili prisiljeni napustiti zemlju, te su sada smješteni u Varaždinu i okolici. Jedna od takvih akcija održana je danas na varaždinskome placu u organizaciji Građanske inicijative 'Kad se male ruke slože' i Gradske tržnice, gdje su se prodavali proizvodi OPG-ova s placa, a sav prihod namijenjen je kupnji potrepština za izbjeglice kojih je na području Varaždina i okolice oko 150.


Humanitarno za Ukrajinu - KUPNJOM NA PLACU 23.04. POMOGNITE IZBJEGLICAMA


Varaždinska Gradska tržnica i Građanska inicijativa 'Kad se male ruke slože' za subotu 23. travnja najavljuju veliku humanitarnu akciju čiji je prihod namijenjen kupnji namirnica i drugih životnih potrepština djeci i odraslima izbjeglima iz Ukrajine koji su smješteni u Varaždinu i okolici.


Voće, povrće, cvijeće i druge namirnice s placa donirali su varaždinski OPG-ovi, zakupnici Gradske tržnice. Prodaja doniranih proizvoda bit će organizirana na štandovima na ulazu u Gradsku tržnicu, u subotu, 23. travnja u vremenu od 7 do 12 sati. Sav prihod od prodaje potrošit će se za kupnju potrepština za ljude izbjegle iz Ukrajine. Na području Varaždina i okolice nalazi se više od 150 osoba, od čega je šezdesetoro djece. Potrebe za hranom i higijenskim potrepštinama su velike te je svaka pomoć dobrodošla, stoga se pozivaju svi koji to žele da svoju kupnju 23.04. obave na štandovima na ulazu u tržnicu označenima plakatom HUMANITARNA PRODAJA ZA POMOĆ IZBJEGLICAMA IZ UKRAJINE. Organizatori zahvaljuju svim zakupnicima na donaciji proizvoda te svim građanima na humanitarnoj kupnji.

go-to-the-top