KNEDLE OD ŠLJIVA - TRADICIONALNA DOMAĆA SLASTICA ILI LAGANI LJETNI RUČAK
Kako su ih pripremali nekad, doznali smo od članica Udruge žena Kelemen.
Iskušajte njihov tradicionalni recept i neka vam je u slast!
Sastojci za tijesto
- 5 većih krumpira
- 2 jaja
- 2 žlice ulja
- 1 žlica šećera
- 40 dkg oštrog brašna
- prstohvat soli
Priprema
Krumpire u ljusci skuhajte, ohladite, ogulite i naribajte. Dodajte ostale sastojke i zamijesite tijesto. Izvaljajte na debljinu prsta i narežite na kvadratiće. Šljive operite i očistite od koštica pa položite po jednu u svaki kvadratić tijesta.
Ako želite manje knedle, ili imate veće šljive, možete stavljati polovice. Vrhove dobro pritisnite da ne bi izlazio sok i oblikujte u kuglice. Ubacite ih u veću količinu kipuće vode i kuhajte približno dvadeset minuta. Potom ih ocijedite.
Preljev
Knedle će biti ukusnije ako ih nakon kuhanja dodatno začinite. Pripremite zapršku od malo masti ili ulja i 2 - 3 žlice krušnih mrvica. Dok zaprška poprimi zlaćanu boju, u nju ubacite kuhane knedle i lagano promiješajte. Umjesto zaprške od krušnih mrvica, knedle možete preliti vrućom mašću i posipati šećerom.
Savjet više
S obzirom da je za pripremu potrebno dosta vremena, možete ga uštedjeti tako da odjednom pripremite količinu za nekoliko obroka. Nakon što oblikujete kuglice od tijesta, možete ih smrznuti i čuvati u zamrzivaču. Kada ih poželite pripremiti, smrznute knedle ubacite u kipuću vodu i dalje pripremajte kao svježe.