Novosti

Na Varaždinskoj tržnici održan tradicionalni Festival tikvi

Na varaždinskome placu danas je održan 11. Festival tikvi, tradicionalna manifestacija čiji je cilj predstaviti sve što se od tikve može izraditi te naglasiti značaj ove namirnice u kulinarstvu varaždinskoga kraja.


Svu raskoš tikve kao nutritivno vrijedne namirnice predstavile su žene iz Udruga Hajdina, Trnovečko srce, Kaštelanec, Preslica te OPG Andreja Petrović. Osim kvalitetnog i dobro poznatog bučinog ulja, posjetitelji su imali priliku kupiti domaće štrukle, gibanice, zlevanke, pite, mješavine za kruh i druge delicije.


Jedan od najzanimljivijih dijelova festivala bio je natjecanje u ureÄ‘ivanju tikvi, u kojem su sudjelovale varaždinske osnovne škole. Djeca su pokazala veliku maštovitost i kreativnost u osmišljavanju različitih oblika i motiva od tikvi. Žiri je imao težak zadatak da odabere najbolje radove, a na kraju je odlučio da je prvo mjesto zaslužio Centar Tomislav Špoljar, drugo mjesto II. Osnovna škola, a treće mjesto VII. Osnovna škola. Najbolje škole Gradska tržnica nagradit će vrijednim nagradama.


Predrag Ciglar, direktor Gradske tržnice, izrazio je zadovoljstvo uspješnošÄ‡u festivala i zahvalio svima koji su podržali ovu manifestaciju. "Festival tikvi postao je prepoznatljiv dogaÄ‘aj na našoj tržnici, privlačeći sve više posjetitelja i izlagača. Posebno sam ponosan što smo uključili naše mlade sugraÄ‘ane jer su oni budući kupci i proizvoÄ‘ači na tržnici. Želim im zahvaliti na njihovoj kreativnosti i veselju koje su donijeli na naš plac. Ovakvi dogaÄ‘aji imaju za cilj potaknuti mlade da već od najranijih godina razvijaju naviku posjećivanja tržnice jer je to mjesto gdje mogu pronaći svježe, lokalne i sezonske proizvode", izjavio je Ciglar. TakoÄ‘er, zahvalio se svim udrugama i OPG-ovima koji su prezentirali bogatstvo okusa i mirisa koje tikve nude. Posebnu zahvalu uputio je Uljari Juran i OPG Mariji Cafuk na donaciji tikvi za natjecanje.


Gradonačelnik Neven Bosilj je pohvalio organizaciju Festivala tikvi i istaknuo važnost ovakvih dogaÄ‘anja za edukaciju djece i odraslih o vrijednosti domaćih proizvoda. "Cilj ove manifestacije je prije svega pokazati najmlaÄ‘ima da tikva nije samo za rezbarenje i ukrašavanje, već da je nutritivno vrijedna namirnica kojom se varaždinski kraj može ponositi. Veseli me što se svaki tjedan nešto zanimljivo dogaÄ‘a na varaždinskom placu i što su gotovo na svakoj manifestaciji uključena djeca iz varaždinskih škola i vrtića. Na taj način potičemo djecu da od najranije dobi prepoznaju vrijednost domaćih proizvoda", istaknuo je gradonačelnik Bosilj.


Za idući tjedan najavljena je trinaesta po redu humanitarna manifestacija „Bez zelja nema veselja“ koja će se održati u Šenoinoj ulici. Riječ je o dogaÄ‘aju koji slavi zelje kao jedan od zaštitnih proizvoda varaždinskog kraja. Glavna atrakcija manifestacije bit će sarma koju će pripremati učenici Gospodarske škole u Varaždinu. Posjetiteljima će se sarma nuditi po simboličnoj cijeni od 3,00 EUR, a sav prihod od prodaje bit će doniran Zakladi za razvoj kvalitetnog sporta Grada Varaždina. Osim sarmi, posjetitelji će imati priliku kušati i kupiti raznovrsne domaće proizvode od 30 OPG-ova iz Varaždinske županije te sudjelovati u zeljarskim igrama za djecu i kulinarskoj radionici za odrasle. Za dobar štimung pobrinuti će se tamburaški sastav Špancir.


Na placu ne manjka dobre ponude i sadržaja stoga iz Gradske tržnice pozivaju sve Varaždince da sudjeluju u njegovanju tradicije, u ovom slučaju – tradicije redovitog posjećivanja varaždinskog placa.

Na Varaždinskoj tržnici održan tradicionalni Festival tikvi 2023
go-to-the-top