Novosti

9. Festival tikvi - održana tradicionalna manifestacija u čast kraljice jeseni

U subotu, 30. listopada, na varaždinskome placu održan je Festival tikvi, tradicionalna manifestacija čiji je cilj predstaviti sve što se od tikve može izraditi, te naglasiti značaj ove namirnice u kulinarstvu varaždinskoga kraja. Svu raskoš tikve kao nutritivno vrijedne namirnice predstavile su žene iz Udruga Hajdina, Naši cajti, Trnovečko srce, Kelemen, Sv. Đurđ i OPG Andreja Petrović. Osim kvalitetnog i dobro poznatog bučinog ulja, posjetitelji su imali priliku kupiti domaće štrukle, gibanice, zlevanke, pite, mješavine za kruh i druge delicije. Gradska tržnica organizirala je i radionicu izrade dekoracija gdje se moglo vidjeti kako od tikve i drugog povrća uz malo mašte i spretnosti začas mogu nastati atraktivni ukrasi. Na natječaju za izbor najbolje tikve, prvo mjesto osvojila je V. OŠ, drugo Centar Tomislav Špoljar, a treće II. OŠ. Tikve za školske radove donirali su Uslužna uljara Presečki te OPG Marija Cafuk.

Kako je naglasio direktor Gradske tržnice Predrag Ciglar, ove godine posebno je razveselio odličan odaziv varaždinskih osnovnih škola na sudjelovanje u natjecanju za izbor najbolje uređene tikve: 'Svi su se stvarno super potrudili, uredili su krasne tikve. No kako uvijek proglasimo najbolje, tako je ove godine na 1. mjestu V. Osnovna škola, na 2. mjestu je Centar Tomislav Špoljar, a II. Osnovna škola je zauzela 3. mjesto. Zahvaljujem svima na odazivu, kao i Uslužnoj uljari Presečki te OPG Mariji Cafuk na donaciji tikvi. '

Cilj ove manifestacije bio je prije svega pokazati najmlađima da tikva nije samo za Helloween, već da je ona nutritivno vrijedna namirnica kojom se varaždinski kraj može ponositi.

Festival tikvi 2021
go-to-the-top