Novosti

Na Danu placa premijera prve koračnice u povijesti skladane u čast jednoj tržnici

Dan varaždinskog placa ove će godine obilježiti prva javna izvedba koračnice 'Varaždinski plac' koju je u čast tržnici skladao poznati varaždinski glazbeni umjetnik Davor Bobić. Djelo će, naravno na varaždinskome placu, povodom Dana placa, u subotu 18. rujna u 10.00 sati izvesti puhački orkestar KUD-a Hrvatskih željeznica pod ravnanjem prof. Darka Navoja.

Zahvaljujući ovom neobičnom rođendanskom poklonu, varaždinska tržnica može se pohvaliti da je jedina u Hrvatskoj, u čiju je čast skladana ni manje ni više nego – koračnica. Pisana je u formi tradicionalne trodijelne koračnice, no u jednom odlomku autor uvodi plesnu formu valcera te domišljato koristi popularne gradske popijevke ''Vu Varaždinu na placu ja pajdašicu mam'' i '' Već tri dana jašem ja 'z Varaždina''. Više detalja zasada nije poznato, no svi znatiželjnici pozivaju se da dođu na plac iduće subote i uživo poprate prvu javnu izvedbu ove jedinstvene skladbe.

Osim dobre glazbe, na tržnici će biti i dobre hrane te dobrog društva, kako to i priliči Danu varaždinskog placa. Već poznata gošća, gastro blogerica Sandra Gašparić pokazat će kako pripremiti grah salatu na zimnicu. Posjetitelji će moći i osvojiti staklenku u nagradnoj igri s Krunoslavom Čolom. Sandri će se pridružiti žene iz udruga 'Hajdina' i 'Kelemen' koje će nuditi tradicionalne domaće slastice. Za veseli štimung brinut će tamburaši sastava 'Sedef', a najmlađim 'facama s placa' poklanjamo oslikavanje lica.

Osim u dobrom štimungu, na placu ćete uživati u dobroj i povoljnoj kupnji. Na tržnicu su upravo stigle ovogodišnje jabuke i kruške, a za one koji pripremaju zimnicu ovdje su paprike, rajčice, patlidžani, mladi grah i ostalo sezonsko voće i povrće. Od novosti na Gradskoj tržnici dodajmo i da se postojećoj ribarnici pridružila još jedna s dnevno svježom ponudom ribe iz Jadrana što je dobra vijest za sve ljubitelje morskih plodova. Otvorena je i nova trgovina svježim kolačima, za sve slatkoljupce.

Mnogo je razloga za posjetiti Gradsku tržnicu iduće subote. Koji god razlog izabrali, želimo vam dobrodošlicu uz poziv na odgovorno ponašanje i poštivanje epidemioloških mjera kako ste to činili i uvijek do sada.

go-to-the-top