Novosti

Na varaždinskom placu održana degustacija hladno prešanih zelenih sokova

Varaždin, 17. travnja – U organizaciji Gradske tržnice i Udruge hrvatskih tržnica, danas je na varaždinskome placu održan Obiteljski dan pod motom 'zajedno za zdrav život'. Namjera organizatora bila je promovirati dobrobiti svakodnevne konzumacije zelenih hladno prešanih sokova koji su odlično oružje u borbi protiv aktualne korone, ali i idealan saveznik svima koji žele smršaviti ili održati idealnu tjelesnu težinu i ojačati imunitet.


U degustaciji sokova građanima se pridružio varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok te time podržao ovu ideju, a prisustvovali su i direktor Gradske tržnice Predrag Ciglar, te tajnik Udruge hrvatskih tržnica Miljenko Ernoić koji i sam već dugo u krugu obitelji prakticira svakodnevnu konzumaciju ovih sokova te osobno svjedoči svim njihovim dobrim stranama.


Priprema hladno prešanog soka zahtjeva nešto više truda i vremena, no koristi za organizam su višestruke, pa Ernoić naglašava: 'Bit prešanja zelenog lisnatog povrća je izvuči najkorisniji nutritivni sastojak, a to je klorofil. Klorofil inače unosimo u organizam u vrlo malim količinama, a on je bitan za povećanje alkaliteta, odnosno sposobnosti organizma da se odkiseli. Naša standardna prehrana bazirana je na mesu, kavi, žitaricama, ugljikohidratima, kruhu, pšenici, brašnu i sličnim namirnicama koje zakiseljuju naš organizam. Da bismo povratili ravnotežu moramo unijeti nešto alkalnoga, a zeleni hladno prešani sokovi su upravo to. Za najbolje rezultate, preporuča se piti ih ujutro natašte.'


Razlika između klasičnog blendanja i hladnog prešanja je u tome što se prešajući odvajaju vlakna koja sama po sebi nisu loša, ali nepotrebna su u velikim količinama. Cijeđeni sok sadrži veće količine klorofila, vitamina i minerala, a malo ili ništa vlakana zbog čega je i lakše probavljiv. Drugim riječima, može ga se popiti malo, da bi se iz njega dobilo puno.


Direktor Gradske tržnice Predrag Ciglar naglasio je kako se današnjom degustacijom željelo potaknuti ljude da aktivno razmišljaju o jačanju imuniteta i svome zdravlju, što je najbolja zaštita od raznih bolesti uključujući aktualnu koronu: 'Trudimo se našim posjetiteljima u ova teška i komplicirana vremena približiti tržnicu. Svi znamo situaciju pa današnjim Obiteljskim danom želimo promovirati proizvode s našeg placa i što se od njih može činiti za zdravlje i jak imunitet. Pripremili smo hladno prešani sok od mnoštva povrća i voća koji posjetitelji mogu besplatno degustirati, kako bismo podigli svijest o tome da je u ova komplicirana vremena itekako bitno ono što svatko od nas čini za svoje zdravlje.'

Na varaždinskom placu održana degustacija hladno prešanih zelenih sokova
go-to-the-top