Novosti

Na placu živo uz varaždinske srednje škole – profesori i učenici pokazali zašto vrijedi upisati strukovna zanimanja

Učenici i profesori Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole, Gospodarske škole, Elektrostrojarske škole, Srednje strukovne škole te Srednje škole 'Arboretum Opeka' , okupljeni u projektu 'Škola za 5 , 8. lipnja su uz bogat program, demonstracije, radionice i degustacije pokazali zašto baš oni trebaju biti prvi izbor kad je riječ o odabiru budućeg zanimanja.

'Škola za 5', projekt je koji varaždinska Gradska tržnica provodi već treću godinu zaredom, a čiji je cilj promovirati strukovna i majstorska zanimanja za kojima je danas na tržištu najveća potražnja.

Svi zainteresirani su na placu iz prve ruke mogli dobiti informacije o programima ovih škola, ali i vidjeti uživo proizvode za čiju proizvodnju se učenici tijekom školovanja usavrše.

Direktor Gradske tržnice Predrag Ciglar naglasio je kako za ovaj projekt iz godine u godinu raste interes pa tržnica rado ugošćuje i potiče mlade ljude i njihove roditelje da o upisu ovih zanimanja ozbiljno razmisle: 'Mi želimo naše najmlađe motivirati i privući ih da od najranijeg doba steknu naviku posjećivanja tržnice. Želja nam je pokazati osnovnoškolcima, između ostalog, i sva ona zanimanja koja su povezana s tržnicom. Vrlo je važno da su danas ovdje s nama djeca koja pohađaju te škole i koja mogu prenijeti budućim srednjoškolcima vlastita iskustva. Ovim projektom želimo motivirati i mlade roditelje koji možda nisu redovito na placu, da dođu s djecom, pa da zajedno vide što se ovdje može vidjeti i doživjeti, te kako je posjet placu zapravo užitak.'

Od ove godine Ministarstvo gospodarstva dodjeljuje i stipendije za upise u strukovne škole, što je dodatan motiv za upis u primjerice Gospodarsku ili Srednju strukovnu školu. Povrh toga, potražnja za strukovnim i majstorskim zanimanjima je velika pa posla nakon obrazovanja ne manjka, a plaće su sve bolje. Zaključak je to ovogodišnje 'Škole za 5' i još jednog subotnjeg prijepodneva na uvijek aktualnom varaždinskom placu.

Varaždinske srednje škole 2019