Novosti

Zdravi impuls grada – na placu učili kako kupovati i kuhati bez laktoze, glutena i šećera

Varaždinski plac 1. lipnja bio je domaćin Zdravog impulsa grada, novog projekta koji su pokrenule osnivačice i vlasnice Zelenog kutka, trgovine zdravom hranom koja uskoro stiže i na tržnicu.

Sve više ljudi danas pati od nekog oblika preosjetljivosti na hranu. Mnogi imaju povišeni šećer koji je jedan od najčešćih uzroka glaukoma, a posljedično i sljepoće. Kako bi se to spriječilo, zdrava prehrana je imperativ pa su izlagači rado podijelili savjete kako kupovati i kuhati te što izbjegavati da bi se živjelo zdravije.

Valentina Majcen i Nikolina Flegar, vlasnice Zelenog kutka, na organizaciju ovog događaja motivirala je činjenica da sve više naših sugrađana treba ovakvu prehranu: 'Današnji izlagači redom su pobornici zdravog načina života. Posebno ističemo udrugu Medenjak, čije članice su počastile posjetitelje zdravim doručkom. S nama je bila i Udruga oboljelih od dijabetesa čiji su članovi zainteresiranima mjerili razinu šećera u krvi. Mogli su se kušati i kupiti proizvodi bez šećera, bez glutena, domaći džemovi bez šećera, egzotično voće i povrće, zdrave čokolade Bijolada bez šećera i glutena iz Slovenije, zaslađivači od stevije u svim oblicima, zdravi napitci s probioticima, te proizvodi od bamije, biljke koja je sve zanimljivija građanima zbog svojih ljekovitih svojstava', objasnile su Majcen i Flegar.

Uz organizatora, projekt su podržali Turistička zajednica i Grad Varaždin, te Gradska tržnica.

'Tržnica je sinonim za zdravu hranu, pa smo vrlo rado prihvatili inicijativu Zelenog kutka i podržali ih u organizaciji ovog događaja. Raduje me i što mogu najaviti da će Zeleni kutak kroz nekoliko dana otvoriti svoja vrata i na placu, pa ćemo ovdje imati zaokruženu ponudu za ljude koji se žele hraniti bez glutena, šećera i laktoze, veganski i općenito zdravije', rekao je direktor Gradske tržnice Predrag Ciglar.

Impuls grada 2019