Novosti

'Bez zelja nema veselja' na varaždinskome placu


Varaždin, 18.11. – Da 'bez zelja nema veselja', još je jednom danas potvrđeno na varaždinskoj tržnici gdje je uz sarmu, čašicu vina i dobro društvo, održana ova tradicionalna manifestacija u cilju promocije varaždinskog zelja.

Naime, varaždinsko zelje uživa europsku zaštitu naziva, te je uvršteno u Registar zaštićenih oznaka izvornosti i zemljopisnog podrijetla. Ova nutritivno vrijedna i zdrava namirnica ima široku primjenu u gastronomiji te je sastojak mnogih tradicionalnih jela varaždinskog kraja. Današnjom manifestacijom željelo se podržati proizvođače varaždinskog zelja, te potaknuti posjetitelje placa da ga što češće uvrste na svoje jelovnike.


'Bez zelja nema veselja' iduće subote, 18. studenog u humanitarnom tonu na varaždinskome placu


'Bez zelja nema veselja', naziv je tradicionalne humanitarne manifestacije koja će se iduće subote, 18. studenog,  održati na varaždinskome placu. Posjet placu toga dana stoga ne bi smjeli propustiti svi ljubitelji zelja, a posebno najpoznatijeg specijaliteta – sarme.
 
Naime kiselo je zelje prava mala riznica vrijednih sastojaka, idealna za jačanje imuniteta pred zimu, koja blagotvorno djeluje na srce, krvotok i probavu. A sarma, najpoznatije zimsko jelo naše kuhinje, nikada nije tako ukusna kao kada ju priprema PPP Cafuk i Udruga kuhara Varaždinske županije. Oni će iduće subote za posjetitelje placa pripremiti čak 500 porcija koje će se po cijeni od 10 kuna nuditi u humanitarne svrhe.


Krenuo izbor najkumice 2017.


06.11.2017. - Izaberite svoju najkumicu! Ove godine najkumica varaždinskog placa bira se jubilarni, deseti put. Najkumica osvaja nagradu, stoga glasajte za onu kojoj ste 'vjerni' i koja po vašem mišljenju najviše zaslužuje ovu laskavu titulu.

Glasovanje traje od 7.studenog do 8. prosinca, a svečano proglašenje kumice s najviše glasova bit će u subotu, 9. prosinca na našoj tržnici. 

Kuponi za glasovanje tijekom cijelog tog razdoblja objavljuju se u Varaždinskim vijestima i Regionalnom tjedniku. Izrežite ih, popunite i ubacite u posebno označeni sandučić na placu. Kupone možete dobiti i na placu na licu mjesta, ili ga preuzeti i ispisati ovdje.

Nagrađuje se i najsretniji glasač – stoga sudjelujte u izboru! Želimo vama i vašoj kandidatkinji puno sreće!


Održana 8. humanitarna 'Vrganijada' RC Varaždin – Jug


Varaždin, 04.11.2017. – 8. humanitarna 'Vrganijada', Rotary Cluba Varaždin – Jug danas je održana na varaždinskoj tržnici.

'Oko 500 porcija u koje je utrošeno 20 kilograma vrganja i 700 jaja, podijeljeno je danas na placu, uz cijenu od 10 kuna po porciji. Sav je prihod namijenjen opremanju laboratorija za izradu robota u sklopu Centra izvrsnosti Varaždinske županije', rekao je Tihomir Krpeta, predsjednik RC Varaždin – Jug koji je ovom prilikom zahvalio restoranu August i Gradskoj tržnici, te Udruzi kuhara varaždinske županije na podršci.

Veliki posao pripreme divovske kajgane od vrganja odradili su kuhari restorana August predvođeni chefom Goranom Jelušićem. Jelo je bilo izvrsno, a uvjerili su se u to i brojni posjetitelji jer odaziv akciji bio je izvanredan.


Humanitarna 'Vrganijada' RC Varaždin – Jug iduće subote na varaždinskoj tržnici


Humanitarna akcija 'Vrganijada', Rotary Cluba Varaždin – Jug održat će se iduće subote 4. studenog, na varaždinskoj tržnici.

Tu će se od 8 do 11 sati nuditi vrganji s jajima, uz prigodnu okrjepu. Ovu poznatu jesensku deliciju i ove će godine pripremati kuhari restorana August, predvođeni vlasnikom i chefom kuhinje Goranom Jelušićem, a u organizaciji će pomoći i Udruga kuhara varaždinske županije na čelu s Damirom Crlenim te, naravno, domaćin, Gradska tržnica Varaždin.


Održan 5. Festival tikvi na varaždinskome placu


Vlasnik najveće tikve je OPG Obad, a najljepše tikve izradili su učenici varaždinske 6. osnovne škole

Varaždin, 28.10. – Na varaždinskome placu danas je održan 5. Festival tikvi uz dosada najbolju atmosferu, bogatu ponudu i dobro društvo.

Što se sve može ukusno ispeći od tikve, pokazale su udruge žena 'Kelemen' i 'Trnovečko srce', te OPG-ovi Ivana Rožić i Andreja Petrović. Štandovi s njihovim pitama, savijačama, štruklima, kruhom, pogačama, uljima, košticama i drugim delicijama danas su bili nezaobilazna postaja svim posjetiteljima.

Ništa manje atraktivne nisu bile ni gastrokreativke iz Hotela Minerve koje su posjetiteljima demonstrirale umijeće izrade dekoracije od tikvi i drugog povrća koje se u njihovim rukama pretvaralo u prava umjetnička djela.

U ovogodišnjem izboru najveće tikve konkuriralo je desetak XXL primjeraka ovog svestranog povrća. Uvjerljivo najveća, bila je tikva OPG Obada sa čak 194 cm obujma. Drugo mjesto pripalo je OPG Kovačić s izmjerenih 164 cm, koji je za dlaku bio bolji od trećeplasiranog OPG Kopreka s izmjernih 154 cm.

A u natječaju za najljepšu tikvu sudjelovali su učenici varaždinske II., IV., VI. i VII. osnovne škole. Komisija za ocjenjivanje složila se da su svi radovi kreativni i posebni. U sve je uloženo puno ljubavi, truda i vremena, stoga će Gradska tržnica nagraditi sve učenike koji su sudjelovali. Kako se ipak moralo izabrati najbolje, 1. mjesto pripalo je VI. osnovnoj školi, čiji su radovi bili posebno maštoviti.


Sajam svijeća i cvijeća na Sajmištu Banfica


Od petka 27. listopada, do samih Svih Svetih 1. studenog, na Sajmištu Banfica otvorena je prigodna prodaja cvjetnih aranžmana, cvijeća lampiona i svijeća.


Prezentirani rezultati sezone ljeto 2017. Dječjeg odmarališta 'Varaždin' na Rabu


U varaždinskoj palači Herzer je u četvrtak, 19. listopada održana prezentacija i prigodno druženje svih sudionika sezone ljeto 2017. u Dječjem odmaralištu 'Varaždin' na Rabu.
 
Gradska tržnica koja već treću sezonu upravlja Odmaralištem, na ovaj je način zahvalila ravnateljima i voditeljima grupa vrtića, škola i drugih udruženja koji su ove sezone posjetili Rab, te osoblju Odmarališta koje je tijekom cijelog ljeta brinulo o zadovoljstvu malih gostiju.
 
Druženje su uveličale zamjenica gradonačelnika Grada Varaždina Sandra Malenica i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Varaždina Danijela Vusić.