Blog

7 RAZLOGA ZAŠTO KUPOVATI NA PLACU!

1. Uživaj u pravim okusima

Povrće i voće varaždinskih poljoprivrednika na placu je najsvježije, najsočnije i najukusnije na našem tržištu. Proizvodi dozrijevaju na polju i dovoze se izravno na plac. Nema dugotrajnog prijevoza s velikih udaljenosti, nema uporabe plinova radi stimulacije dozrijevanja, nema dugog skladištenja. Proizvodi su svježi kao da su ubrani trenutak prije nego što ih kupite.

2. Kupuj sezonske proizvode

Proizvodi koje kupujete na placu su sezonski. Kada koristite sezonske proizvode, povezujete se s prirodnim ciklusima. Iščekujući prve jagode u proljeće, rajčice i paprike ljeti te kiselo zelje u jesen uspostavljate vezu sa zemljom, vremenom i godišnjim dobima.

3. Pomogni obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima

OPG-ovi, posebice manji poljoprivrednici, na tržištu se bore s uvoznom ponudom i preprodavačima. Kupovinom njihovih proizvoda pomažete njihovom razvoju i rastu domaće proizvodnje hrane. 

4. Zaštiti okoliš

Kupovinom na placu kupuješ lokalno. To znači da proizvode ne treba dostavljati izdaleka i pritom trošiti fosilna goriva i onečišćavati okoliš. Lokalni sezonski proizvodi ne skladište se dugotrajno, pa je za njihovu proizvodnju potrebno manje mineralnih gnojiva i sredstava za zaštitu bilja. 

5. Otkrij stare sorte

Znate ono kad dođete na selo i kušate jabuke koje okusom nadmašuju svo voće koje ste ikad probali?  Tu je jabuku posadio djed, koji je pak sjeme dobio od svoga djeda. Jabuke nisu sve jednake niti su savršeno glatke. Upravo ćete takve naći i na našem placu!

6. Upoznaj mjesto odakle dolazi tvoja hrana 

Proizvode na placu prodaju oni koji su ih proizveli. To znači da iz prve ruke možete saznati gdje je proizvod rastao, kada je ubran, pa i – zašto ne – pokupiti koji recept od kumica? One znaju najbolje kako se što priprema, a rado će s vama razmijeniti savjete.  

7. Potraži prijatelje i uživaj

Plac nije samo trgovina, ovo je i mjesto susreta. Ovdje ćete naići  na prijatelje, pregovarati, cjenkati se, smijati se … Ima li boljeg mjesta za provesti subotnje jutro?