Blog

INTERVJU: Sandra Gašparić, autorica portala ReciPeci, jedne od najčitanijih kulinarskih internetskih stranica u Hrvatskoj, na varaždinskom placu na Danu zimnice 1. rujna pripremat će specijalitet iz rodnog Vukovara


ReciPeci popularan je zbog jednostavnih uputa koje može slijediti svaki početnik ali i zanimljivih priča koje prethode baš svakom receptu. Uoči gostovanja na našoj tržnici, Sandra otkriva kako je ljubav prema kuhanju i pisanju pretvorila u hobi koji je prerastao u ozbiljan posao, zašto joj je Varaždin u srcu te bez čega nikad ne odlazi s varaždinskoga placa.





BATAT - POVRĆE SA SUPER MOĆIMA KOJE ZASLUŽUJE ČEŠĆE BITI NA NAŠEM JELOVNIKU


Iako s krumpirom nema mnogo zajedničkog, u našim krajevima poznatiji je pod nazivom 'slatki krumpir'. Pružite li mu priliku, otkrit ćete jedan novi svijet  bogatog okusa i raznolike primjene ove zaista zdrave namirnice.  



IZ PRAKSE: MELEM KAKAV SE RADI U SREDNJOJ STRUKOVNOJ ŠKOLI


Samo nekoliko jednostavnih sastojaka, malo truda i vremena, i najbolji melem za usne možete izraditi i kod svoje kuće. Prednosti su nebrojene: osim što ćete uštedjeti, dobro ćete se zabaviti eksperimentirajući s nečim novim. 


ZIMNICA - NAJBOLJI RECEPTI ZDRAVKA I MOIRE ROGINA


Na varaždinskom placu pripremali smo zimnicu u društvu Zdravka i Moire Rogina, finalista, a za mnoge Varaždince jedinih pravih pobjednika posljednje sezone RTL-ova showa 'Tri, dva jedan, kuhaj!'. 

Za sve posjetitelje placa, Zdravko i Moira pripremili su izbor omiljenih recepata za zimnicu. 



RAJČICA, RAJSKO POVRĆE ZA DOBAR VID, DUGOVJEČNOST I LJEPOTU


Rajčica se može jesti u neograničenim količinama, a kuhanjem, pirjanjem i smrzavanjem ne gubi svoje nutritivne vrijednosti. Neodoljiva je uz gotovo svaki obrok, savršena u juhama, umacima i salati. Neki ju odmalena jedu cijelu, baš poput jabuka. Kako god da ju konzumirate, ona je prava blagodat za vaš organizam. Čuva vid, usporava starenje, regulira probavu, djeluje antikancerogeno, jača imunitet i stvara karnitin – tvar koja razgrađuje i sagorijeva masnoću i pretvara ju u energiju. 

Stoga u samoj špici sezone uživajte u svježim plodovima kada god možete. A kako ju sačuvati i uživati u njoj tijekom cijele godine, provjerili smo kod naše kumice Anđele Krklec.

KNEDLE OD ŠLJIVA - TRADICIONALNA DOMAĆA SLASTICA ILI LAGANI LJETNI RUČAK


Koliko su ukusne netom ubrane, šljive nas još toliko oduševljavaju u raznim kolačima i slasticama. Najpoznatije jelo od šljiva bez sumnje su knedle. Njihov neodoljiv miris i okus vraća u djetinjstvo, kada su nam ih tijekom sezone  redovito pripremale naše mame i bake. Kako su ih pripremali nekad, doznali smo od članica Udruge žena Kelemen. 



JAGODA KAO LIJEK ZA BOLJU PROBAVU, UPALNE PROCESE, GLAVOBOLJU I ČIŠĆENJE ORGANIZMA


Krenula je sezona jagoda, superhrane koja, kao malo koja druga, očarava dugačkom listom blagodati koje donosi.

Redovitom konzumacijom jagoda podiže se energija, stimulira metabolizam, zaustavljaju upalni procesi, a poznato je i njezino blagotvorno djelovanje na kožu. Gotovo da nema problema koji ne može riješiti ili barem ublažiti.


7 RAZLOGA ZAŠTO KUPOVATI NA PLACU!




1. Uživaj u pravim okusima

Povrće i voće varaždinskih poljoprivrednika na placu je najsvježije, najsočnije i najukusnije na našem tržištu. Proizvodi dozrijevaju na polju i dovoze se izravno na plac. Nema dugotrajnog prijevoza s velikih udaljenosti, nema uporabe plinova radi stimulacije dozrijevanja, nema dugog skladištenja. Proizvodi su svježi kao da su ubrani trenutak prije nego što ih kupite.